Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Σεβασμός στους εγκληματίες που δεν σεβάστηκαν τίποτα


Yπάρχουν εκείνοι που λήστεψαν κι έχουν το τεκμήριο αθωότητας. Υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν όσους λήστεψαν κι έχουν το τεκμήριο της γελοιότητας. Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γράφει για όλους αυτούς, αλλά και για τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα που θα ήταν ευχής έργο να μην ασκήσει διώξεις.

«Σεβαστείτε το τεκμήριο αθωότητας». 

«Μην γράφετε ονόματα». 

«Μην κατηγορείτε άδικα ανθρώπους». 

«Περιμένετε πρώτα να γίνει η δίκη και μετά καταδικάζετε».

Καμιά φορά ένας γύρος στα Μέσα Ενημέρωσης ή στα social media φορτώνει το στομάχι σου περισσότερο κι από ένα γύρο με διπλή πίτα. Το στομάχι σου γίνεται κόμπος, απορείς και σκέφτεσαι πώς γίνεται κάποιος να εκτίθεται έτσι δημόσια και να μην τον ενδιαφέρει τίποτα. Είτε είσαι δημόσιο πρόσωπο, είτε ένας πολίτης, έχεις ένα περίγυρο. Φίλους, συγγενείς, γνωστούς. Πώς μπορείς να λες ή να γράφεις κάτι που σε κάνει αυτόματα γελοίο; Τα παραδείγματα είναι άπειρα γύρω μας. 

Κι η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης προσέφερε, εκτός από την έκθεση των «εγκληματιών ποδοσφαίρου» στο ευρύ κοινό, τη δυνατότητα να γνωριστούμε καλύτερα, να μάθουμε τι καπνό φουμάρει ο καθένας, να αντιληφθούμε τις «κολεγιές» αλλά και σε ποιο άκρο μπορεί να φτάσει ο οπαδισμός.

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να βγάλουν όλο τον κόσμο τρελό. Ένα 5% στημένων ή ηλιθίων που μιλάνε για έλλειψη στοιχείων. Μασημένη τροφή τους δίνει ο Ασβεστάς παραθέτοντας το άρθρο 17, παράγραφος 7, αλλά ούτε αυτή δεν θέλουν να καταπιούν. Προτιμούν να καταπίνουν σπαθιά παρά την αλήθεια. Ούτε το comfortable satisfaction τους λέει κάτι. Το διαβάζουν και νομίζουν ότι είναι το τραγούδι των Rolling Stones. 

Κι όμως η πρόταση είναι τόσο ξεκάθαρη: «Σε περιπτώσεις χειραγώγησης αγώνα ή απόπειρας χειραγώγησης αγώνα, αρκεί τα γεγονότα να προκύπτουν από επαρκείς ενδείξεις (comfortable satisfaction) που διαθέτουν τα πειθαρχικά όργανα, σύμφωνα με τη νομολογία του CAS, ειδικότερα καθώς αυτά δε διαθέτουν προανακριτικές ή ανακριτικές ιδιότητες, ούτε δικονομικά μέσα συγκρινόμενα με αυτά των ποινικών δικαστικών οργάνων».

Όσο κι αν θέλουν να πείσουν τους εαυτούς τους και να ποντάρουν στην κοντή μνήμη των Ελλήνων, το πράγμα έχει πάρει το δρόμο του. Είτε θέλει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, είτε όχι. Όσο πάντως, δεν ασκούνται διώξεις από τον Πετρόπουλο, τόσο πιο σίγουρο είναι πως θα επέλθουν ποινές. Κι αυτό δεν αφορά τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Βέροια και τις καταθέσεις που κυκλοφορούν από εδώ ή από εκεί.

Διότι ο Πετρόπουλος σήμερα είναι και αύριο δεν είναι, ενώ οι κατηγορούμενοι, πρόσωπα ή ομάδες, εδώ θα είναι και σε ένα μήνα και σε δύο. Κι ο επόμενος ξέρετε, που θα ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και θα επιδικάσει θα είναι τακτικός δικαστής. Η υπομονή είναι αρετή. 

Μέχρι τότε οφείλουμε να σεβαστούμε το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων. Κι ας μην σεβάστηκαν κάποιοι εξ αυτών τίποτα. Ας ξεφλούδισαν κάθε πιθαμή δέρματος της μπάλας του ποδοσφαίρου. Ας βίασαν κάθε υγιές σωματίδιο που κυκλοφορούσε πέριξ της μπάλας. Ας έκλεψαν όποιον ποδοσφαιριστή αντιστάθηκε ή δεν θέλησε να γίνει μέρος του διεφθαρμένου συστήματος. Ας άφησαν οικογένειες χωρίς δουλειά, ας έστειλαν κόσμο στο νοσοκομείο και στην Πυροσβεστική. Ας βούτηξαν σφυρίχτρες, πληκτρολόγια, ιδρώτες, καριέρες.

Αυτούς θέλουν να σεβαστούμε. Αυτούς που κατακρεούργησαν κάθε έννοια δικαίου. 

Το οφθαλμός αντί οφθαλμού δεν ωφελεί. Για αυτό και εμείς θα σεβαστούμε, μεταφέροντας με ακεραιότητα και υπευθυνότητα πληροφορίες, το τεκμήριο αθωότητας. Για τους υπόλοιπους που με ανοχή ή ενοχή συνεχίζουν να υποστηρίζουν «εγκληματίες», διεφθαρμένους και κακουργηματικά κατηγορούμενους, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Σεβόμαστε απόλυτα ότι έχουν αποκτήσει το τεκμήριο της γελοιότητας.

ΠΗΓΗ: sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου